3o Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας

2021-09-24 21:17
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας με πολύ χαρά, μετά από έναν χρόνο καθυστέρησης λόγω του covid-19, ανακοινώνει την έναρξη του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο, λόγο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, στον πρώτο κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, τον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια.
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στον Κήπο του Λαού και θα λήξει το Kυριακή 3 Οκτωβρίου.
Tο Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού , Υπουργείου Εξωτερικών, την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας και  τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA).
Συνδιοργανωτές του φετινού Φεστιβάλ εκτός από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας είναι οι : Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων, Επιμελητήριο Κέρκυρας, Λιμάνι Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), Ionian Inspires, Aegina Fistiki Fest, Αυγοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι οι : Lazaris Distillery & Artisan Sweets, Starz Catering, Comeco, Corfu Sea Farms, Corfu Bear, Fresh-co - Λιμπάντσης Α.Ε., Γογγάκης AEBE και ProdoTEK - Τechnology & Media Supporter .
Μέρος στο Φεστιβάλ, όπως και στα 2ο προηγούμενα θα λάβει μέρος και η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, αν και λόγο του ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το διδακτικό έτος, δεν θα υπάρχουν μαθητές να το στελεχώσουν με την φυσική τους παρουσία.
Για πρώτη φορά φέτος θα λάβουν μέρος παραγωγοί απ'όλα τα Επτάνησα.
To φετινό Φεστιβάλ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά και με φυσική αλλά και με διαδικτυακή παρουσία σε χώρες που συνδέονται με τον Ι.Καποδίστρια, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Αυστρία και σε πόλεις που συνδέονται με τον ελληνισμό και την ομογένεια, όπως είναι η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, η Μελβούρνη, η Ουτρέχτη, ενώ συμβολικά εντάχθηκαν στο χάρτη του Φεστιβάλ και οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του οράματος του κυβερνήτη για μια κοινή πατρίδα την Ευρώπη.
Χορηγός επικοινωνίας  του Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ - ΕΡΤ 3.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3ου Γασρονομικού Φεστιβαλ
{ Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 }
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
*Κήπος του Λαού, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπική ώρα 18:00]
Καλωσόρισμα
Σπύρος Στεφανίδης, Πρόεδρος Ionian Inspires
Χαιρετισμοί επισήμων
Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών,
Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων,
Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων,
Γιώργος Χονδρογιάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κέρκυρας,
Μπάμπης Βούλγαρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας,
Σπύρος Χαλικιόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας
*Σπύρος Βουλισμάς, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας.
Βράβευση του Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της χρονιάς
Η Λέσχη Αριμαγείρων θα τιμήσει με το βραβείο του Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της χρονιάς τρεις Κερκυραίους σεφ που ο καθένας έχει τη δική του μοναδική ιστορία να διηγηθεί.
Συμπόσιο
Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί. Οι συμμετέχοντες θα είναι καθιστοί σε στρογγυλά δεκαθέσια τραπέζια. Όλα τα εδέσματα και τα ποτά θα σερβιριστούν στα τραπέζια σε ατομικές συσκευασίες.
*Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε συνεργασία με τους κορυφαίους σεφ του Ιονίου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, παρουσιάζουν στο κοινό παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις βασισμένες στα τοπικά προϊόντα της Ιόνιας γης. Στο επίκεντρο, οι παραγωγοί του Ιονίου παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους στους επισκέπτες.
*Μουσική και Λόγος από τοπικά σχήματα ολοκληρώνουν την πολιτιστική ταυτότητα των νησιών του Ιονίου.
*Παρουσίαση των τοπικών παραγωγών που συμμετέχουν με μικρές συνεντεύξεις.
*Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού στην ενδυνάμωση της γαστρονομικής διπλωματίας στο εξωτερικό.
*Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή και τη γαστρονομία. Απειλές και Ευκαιρίες.
{ Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 }
ΗΜΕΡΙΔΑ: Το τοπικό ιστορικό στοιχείο στην έμπνευση δημιουργίας νέων τάσεων
*Κήπος του Λαού, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπική ώρα 11:00]
Την Ημερίδα θα χαιρετίσουν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.
*Δρ. Αγαμέμνων Τσελίκας, προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Ομιλία με θέμα την έρευνα και αξιοποίηση ιστορικών εγγράφων για τη δημιουργία νέων εμπνεύσεων.
*Περικλής Κοσκινάς, Αρχιμάγειρας. Ομιλία με θέμα την αξία της χρήσης τοπικών προϊόντων και τοπικών ιστοριών στη Μαγειρική Τέχνη.
*Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts. Ομιλία με θέμα την εμπειρία του από την 11ετή διοργάνωση του Συμπόσιου, του διεθνούς roadshow με στόχο την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.
*Νικόλαος Μουζακίτης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Π.Ι.Ν. Ομιλία για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας “Ιόνια Γη”.
* Αικατερίνη Παπαδάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομιλία με θέμα: "Παραδοσιακά προϊόντα και μεσογειακή διατροφή: Η ακαδημαϊκή έρευνα ως μέσο προστιθέμενης αξίας".
* Συζήτηση/ διαβούλευση με τους παρευρισκομένους.
* Μουσική εκδήλωση.
* Δεξίωση με κρασί από τα Επτάνησα και amuse bouche με τοπικά προϊόντα του Ιονίου εμπνευσμένα από συνταγές του 1800.
*Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τοπική ώρα 19:00]
• Tο εστιατόριο Philema συμμετέχει στο Φεστιβάλ με μια εβδομάδα κερκυραϊκής κουζίνας. Ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης καθημερινά παρουσιάζει μενού με γεύσεις από την Κέρκυρα και το Ιόνιο.
*Kontokali Bay, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπική ώρα 20:00]
* Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρια που συμμετέχουν.
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τοπική ώρα 19:00]
• Tο εστιατόριο Philema συμμετέχει στο Φεστιβάλ με μια εβδομάδα κερκυραϊκής κουζίνας. Ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης καθημερινά παρουσιάζει μενού με γεύσεις από την Κέρκυρα και το Ιόνιο.
Aeolos Beach, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπική ώρα 20:00]
• Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρια που συμμετέχουν.
{ Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 }
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τοπική ώρα 19:00]
• Tο εστιατόριο Philema συμμετέχει στο Φεστιβάλ με μια εβδομάδα κερκυραϊκής κουζίνας. Ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης καθημερινά παρουσιάζει μενού με γεύσεις από την Κέρκυρα και το Ιόνιο.
Olivar Suites, Κέρκυρα, Ελλάδα [τοπική ώρα 20:00]
• Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρια που συμμετέχουν.
{ Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 }
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τοπική ώρα 19:00]
• Tο εστιατόριο Philema συμμετέχει στο Φεστιβάλ με μια εβδομάδα κερκυραϊκής κουζίνας. Ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης καθημερινά παρουσιάζει μενού με γεύσεις από την Κέρκυρα και το Ιόνιο.
Εστιατόριο Ξενοδοχείου, Αίγινα [τοπική ώρα 20:00]
* Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρια στις πόλεις που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
{ Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 }
Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, Αίγινα [τοπική ώρα 12:00]
* Η συμβολή του Ιονίου στην φροντίδα των νέων και την ανάπτυξη της Εκπαίδευσης.
ΜΙΤ, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ [τοπική ώρα 19:00]
* Mens sana in corpore sano. Υγιεινή Διατροφή μέσα από παλιές παραδοσιακές συνταγές σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Φοιτητών του ΜΙΤ.
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τοπική ώρα 19:00]
* Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρια στις πόλεις που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
{ Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 }
Philema restaurant, Βρυξέλλες, Βέλγιο [τοπική ώρα 19:00]
* Δείπνο βασισμένο σε συνταγή του 1800, κοινό μενού με τα εστιατόρια στις πόλεις που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
{ Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 }
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο [τοπική ώρα 18:00]
* Προσέλευση, Welcome Drink.
* Χαιρετισμοί. Παρουσίαση του φεστιβάλ και του menu.
* Σεβίρισμα amuse bouche εμπνευσμένων από συνταγές του 1800 με κρασί από τα Επτάνησα.
* Ανάγνωση ποιημάτων Ούγκο Φόσκολο, Λόρδου Βύρωνα, Πέρσυ Σέλλει, Ανδρέα Κάλβου.
*Ρεσιτάλ ελληνικού και ευρωπαϊκού τραγουδιού του 19ου αιώνα.
Λόγο της ιδιαίτερης κατάστασης του πλανήτη, λόγο του covid-19, οι διάφορες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί, θα γίνουν αλλά ετεροχρονισμένα και σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις των κρατών.
 

https://www.facebook.com/%CE%9B%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B7-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%9A%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%82-page-405052733301083